Araç, gereç ve makinelerin çalıştığı süreçlerde oluşturdukları vibrasyon ve salınım hareketlerine titreşim adı verilmektedir. Mevcut olarak çalışmakta olan ve iyi bir şekilde dengelenmemiş araç ve gereçlerde meydana gelebilecek olan titreşim her zamankinden daha fazladır. İşçilerin bu tür mekanikleşmiş titreşime maruz kalmaları sonucunda ise ciddi sağlık ve güvenlik riskleri ortaya çıkabilmektedir. Bu risklerin ortadan giderilebilmesi için gerekli önlemler titreşim ölçümü uygulamaları ile alınmalıdır.
Titreşimi basit bir şekilde iki ayrı fiziksel değişken ile ifade edebiliriz. Bunlar frekans ve şiddet olarak ikiye ayrılmış durumdadır. Titreşim frekansları birim zamandaki titreşim sayısı baz alınarak ortaya çıkartılan frekanslardır. Titreşim şiddeti ise titreşimin meydana geldiği ortamdaki enerjinin hareket yönüne dikey, birim alanda ise akım gücüne ve titreşimin şiddetine denilmektedir.
Titreşim Değerlendirmesi
Vücut veya el-kol gibi uzuvların titreşime maruz kalması sonucunda aşağıdaki parametreler değerlendirilmelidir.
Titreşim ölçümlemesi yapılırken eğer mevcut titreşim frekansları düzgün geliyor ise etkin değerler RMS hızı m/sn cinsinden okta bantlarından yararlanılarak ölçülür. İnsan vücudunun temasta olduğu noktalar titreşimin ölçülmesi için gerekli olan bölgelerdir.
Lokal titreşimler söz konusu olduğu zaman el ile tutulan veya aletin çalışmakta olan kısmı üzerinden vücudun titreşiminde oturtulmuş olan veya ayakta durulan noktalar ölçümlenir.
Acar OSGB firması olarak analiz cihazlarımızı teknolojinin son imkanlarından yararlanarak ekibimiz ile birlikte kullanmaktayız. Cihazlarımız belirli aralıklar ile test edilerek kalifiye elemanlarımız tarafından kalibre edilerek saklanmaktadır.
Titreşim Ölçümü Neden Gereklidir?
Uzun süre boyunca titreşime maruz kalan kişilerin vücutlarında ciddi etkiler ortaya çıkabilmektedir. Titreşimin yol açtığı rahatsızlık hissi ilerleyen süreçlerde iç organlar üzerinde kalıcı hasar bırakabilmektedir. Ayrıca titreşime maruz kalan personellerin iş performanslarında da gözle görülür bir düşüş yaşanmaktadır.
Enerji ile çalışmakta olan aletlerden çıkan parmak ve elin avuç kısımlarından vücuda giren mekanik enerjilerde de el kol titreşimi meydana gelebilmektedir. Endüstrinin pek çok alanında bu tür mekanik enerji ile çalışmakta olan ekipmana ihtiyaç duyulduğu için el-kol titreşimi ölçümlerinin de periyodik olarak yapılması personellerin güvenliği açısından önemlidir.
Ölçümlerimizin doğrulukları TS EN ISO/IEC 17025 standartları gereğince sürekli olarak kontrol edilerek siz değerli müşterilerimize en doğru sonuçları vermektedir.
İşyeri Ortam Ölçümleri Hizmetlerimiz
- Aydınlatma Ölçümü
- Gürültü Ölçümü
- Titreşim Ölçümü
- Toz Ölçümü Ölçümü
- Topraklama Ölçümü
- Kimyasal Ölçümü
- Termal Konfor Ölçümü