Sağlık Bakanlığınca güncellenen rehberde 10 ve üstü personel çalıştırılan işyerlerinde kovid-19’dan sorumlu personel görevlendirilecek denildi.
Sağlık Bakanlığından Yapılan Açıklamaya Göre;
İşyerlerinde Kovid-19’dan sorumlu personel görevlendirilecek
Bakanlık, Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ni güncelleyerek rehbere “İş yerlerinde personele yönelik alınması gereken önlemler” başlığını ekledi.
Rehberde, işyerindeki çalışanın Kovid-19’un bulaşma yolları ve korunmaları açısından bilgilendirme yaparak, ateş, öksürük, burun akıntısı ve solumun sıkıntısı gibi belirtiler gösteren çalışanlar tıbbi maske kullandırılarak Kovid-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilecek.
İş Sağlığı ve Güvenliği açısından Kovid-19 tanısı olan ve tedavisi tamamlan an çalışanlar, Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Rehberindeki kurallara uyularak yönetilecek.
Personel, tümü kuralına uygun olarak ağız ve burunu kapatacak şekilde maske takacaklar, maske nemlendiği durumda veya kirlendiği durumda değişecek, maske takılırken eller mutlaka yıkanacak ve el antiseptiği kullanılacak.
Müşterilerle en az 1 metre sosyal mesafe bırakılacak. Müşteriye ürün tanıtımı ve gösterilmesi gibi mesafenin korunamadığı ortamlarda tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu da kullanılması gerekecek.
Rehbere göre, alınması gereken diğer önemler şu şekilde sıralandı;
Yalancı güven hissi oluşturan Kovid-19 bulaşma riski olan temizlik personeli, bulaşık yıkayanlar, et ve et ürünleri ile paketlenmemiş gıda satışında yer alan kişiler haricindekiler eldiven kullanımları önerilmelidir. Personel, eldiven kullanıyorken başka yerlere dokunmamalı temas etmemelidir.
Temizlikle uğraşan personellerin tıbbi maske ve eldiven kullanması gerekmektedir, zorunludur. Temizlik bitiminde personel maske ve eldivenlerini çıkardıktan sonra çöpe atmalı ve ellerini en az 20 saniye bol su ve sabunla yıkamalıdır.
Personel, dinlenme alanında da en az 1 metrelik sosyal mesafe kuralına uymalı ve maske kullanmayı sürdürmelidir. Yemek sırasında veya su-kahve-çay molalarında maske çıkarıldığı için o kapalı ortamda Sağlık Bakanlığının hazırlamış olduğu “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde” yer alan kantin ve kafeteryalarla ilgili gerekli uyarılar dikkate alınmalıdır.
Konu hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim bölümümüzden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sağlık Bakanlığından yapılan diğer açıklamalar için Bakanlık Sitesini ziyaret edebilirsiniz.