Genel

MESLEKİ EĞİTİM SERTİFİKASI ALMA

 

Mesleki Eğitim

İş hayatında, bilgi beceri ve iş alışkanlıklarına sahip olan çalışanların insan gücünün işe göre yetiştirilmesi büyük bir sorumluluktur. Bildiğimiz üzere ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru yüksek verim sağlayacak olan elemanların iş gücüne bağlıdır. Mesleki eğitim, bir işyerinin gerek duyduğu teknik elemanlar için yetiştirmek üzere gerekli bilgi ve becerilerin verildiği eğitimdir.

Mesleki eğitim şartlarının en önemli amacı toplumun belirlediği amaçlara yönelik yetiştirilen elemanların beceri ve uygulama yeteneklerinin geliştirilmesidir. Ülkemizde iş piyasasına atılan çoğu çalışanın mesleki eğitimi olmuyor. Meslek eğitimi almamış bir bireyi piyasa içerisinde yetiştirmek daha da zor oluyor. Genel lise eğitimi almış bir bireyin iş gücünü artırması oldukça zor bir durum olarak görülüyor.

Günümüzde mesleki eğitim ve öğretim veren onlarca mesleki eğitim merkezleri bulunuyor. Öğretim yılı çalışma takviminde güncellenmiş bilgileri görebiliriz. Meslek eğitimin temel amaçlarından biri genç bireylere daha başarılı bir meslek yolu deneyimi kazandırmaktır. Ek olarak, iş ile daha uyumlu ve daha vasıflı eleman yetiştirmektir.

İçinde bulunduğumuz zaman içerisinde teknolojinin git gide daha da gelişmesi ve dünyadaki yapılaşmanın daha farklı yön alması sonucunda mesleki eğitim kurumlarına verilen önem daha da iyi anlaşılmıştır. Mesleki eğitim kurumlarının milli eğitim bakanlığı kuruluşuyla bağlantılı olduğu bazı kısımlar vardır. Örnek olarak belgeler, milli eğitim bakanlığı izniyle alınmaktadır.

Mesleki Eğitim Sertifikası Alması Gereken Sektörler

Günümüzde mesleki eğitim sertifikası önemli bir yer almıştır. İSG kanununda hangi sektörlerin mesleki eğitim sertifikası alması gerektiği belirtilmiştir. Bu sektörlerden birincisi arama ve sondaj çalışması yapan kurumlardır.

Kapsadığı alanlar ise, petrol tabii gaz, su, maden, toprak, kum gibi maddelerin çıkarılması ve sondaj işleridir. Bir diğer sektör ise, metalurji sanayii çalışması yapan kurumlardır. Kapsadığı alanlar, metaller vb. materyallerin elektrolitik usullerle üretimi ve bunlarla alakalı işler, eritilme, saflaştırma, alaşım üretimi ve bu maksatta yapılan her türlü işlerdir.

Diğer bir sektör, taş ve toprak sanayii ile ilgili işlerdir. Kapsadığı alanlar ise, taş ocaklarındaki taşın çıkarılması ve işlenmesi işleri, kireç ve alçı taşı yakılması, öğütme eleme işleri, toprak pişirilmesi, mimari malzeme işleri, fayans, porselen, seramik imali işleridir.

Ek olarak, sektörlerden diğeri ise metal ve metalden mamul eşya sanayiidir. Bu kapsamda, ağır saç levhaları bağlama, perçinleme, presleme işlemi, gemi inşaatı ve tamiratı, iskeleler, çarpantlar, köprüler, demir tel ve çubuk imalatı, ısıtılması ve dövülmesi, eşya imalatı işleridir. Diğer bir sektör, ağaç ve aynı materyalden eşya sanayii ile ilgili işler.

Bu kapsamda, muharrik kuvvetle çalışan bütün bıçaklar, testereler, delici makinalar, kurutma işleri, yapıştırma işleri, kontraplak, suni tahta, yüzey kaplama işleri de dahildir. Diğer sektörleri de eklememiz gerekirse bunlar, yapı işleri sektörleri, kimya sanayii işleri, iplik dokuma giyim sanayii işleri, kağıt ve selüloz sanayii ile ilgili işler, gıda sanayii, tütün sanayii, enerji üretimi, nakliye vb. işler, tarım ve hayvancılık işleri, ardiye ve antrepoculuk, haberleşme ve diğer çeşitli işlerdir.

Eğitim Aldırmamanın Cezası Nedir?

Ülkemizin büyük sorunlarından bir tanesi, yeterli oranlarda mesleki eğitimini tamamlamış olan çalışanı alırken yaşadığı sıkıntılardır. Bu nedenle, çalışan kişilerin meslek eğitimi alması daha önemli bir olgu haline gelmiştir. Çalışma alanında meslek eğitimini maksimum düzeye getirmiş personel daha benimsenmeye başlanmıştır. Bu özellikle çok tehlikeli ve tehlikeli işlerde çalışan insanlar için bir zorunluluk haline gelmiştir.

Çok tehlikeli veya tehlikeli işlerde işçiler, işe alınmadan önce mutlaka meslek eğitimi almakla yükümlülerdir. Mesleki eğitim almamış genç işçiler ve çocuklar tehlikeli işlerde çalışamaz. Genç işçilerin yaşının en az onyedi olması zorunludur.

Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğinde gösterilmiş olan çeşitli ağır ve tehlikeli işlerde çalışması için belli yaş gruplarında kişiler gösterilmektedir. Tehlikeli veya çok tehlikeli işlerde çalışan fakat mesleki eğitim programlarına katılmayan bireylerin o şekilde çalışması yasaya aykırıdır.

Bu tür denetimleri Çalışma ve İşkurumu İl Müdürlüğü sağlamaktadır. Genel müdürlüğümüzün de talepleri karşılığında, ülkemizde verilen tüm mesleki eğitimler ve teknik eğitimlerin belli standartlarda yapılması zorunlu hale geldi. Önceki senelerde eğer işyeri çok tehlikeli veya tehlikeli bir iş yapıyorsa ve çalışan bunun eğitimini almamış ise, işverene beşyüz Türk Lirası idari para cezası verilmekteydi. Günümüzde bu ücret, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun dördüncü maddesine göre yükümlülükleri getirmeyen işverene her bir yükümlülük için ayrı olarak ikibin Türk Lirası para cezası verilir.

Mesleki Eğitim hakkında bilgi almak ve hizmet talep etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizleri sosyal medya üzerinde takip ederek bulunduğumuz projeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Instagram – Facebook – Twitter – Linkedin – Pinterest