Genel, Korona Virüsü

Yapı İşlerinde Yeni Tip Korona Virüsle Mücadele

Yapı İşlerinde Yeni Tip Korona Virüsle Mücadelede Dikkat Edilecek Hususlar

Covid-19 salgını ndan korunmak ve yapı işlerinde yeni tip korona virüsle mücadele nasıl etmeliyiz?

Koronavirüs Nedir?

Geçtiğimiz yıl ortaya çıkmış ve ilk olarak Çin’in Wuhan şehrinde kendini göstermiş olan korona virüsü, geçmiş zamanlarda hiçbir bireyde saptanmamış bir virüs olarak biliniyor. Geçmişte görmüş olduğumuz aynı korona ailesinden olan sars cov ve mers cov gibi şiddetli rahatsızlık sağlayan coronavirus, üst solunum enfeksiyonu hastalıklarına neden olur.

Dünya sağlık örgütüne gelen bilgiler doğrultusunda yeni tip virüs, covid-19 salgını adını alır.

En yaygın semptomları kuru öksürük, yüksek ateş, yorgunluk ve boğaz ağrısıdır. Diğer belirtileri arasında soğuk algınlığından farklı olarak, ishal, konjonktivit, baş ağrısı, tat alma, koku duyusunun kaybı, ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi vardır.

Ciddi semptomlar olarak ise solunum güçlüğü ve nefes darlığı, göğüs ağrısı veya göğüste baskı, konuşma veya hareket kaybı tespit edilmiştir. Bu belirtiler doğrultusunda, maalesef hiçbir belirti göstermeden taşıyıcı görevi yapan bireyler de bulunmakta. Hasta olduğu anlaşılmaksızın birçok kişiye bu hastalığı taşıyan ve istemsiz olarak bir araç görevi gören bu kesimi önlemenin tek yolu, söylenilen tedbirlere uyum sağlamaktır.

Covid-19 Salgını Koronavirüs nasıl bulaşır?

Koronavirüs nasıl bulaşır dediğimizde, aklımıza gelen belli başlı ihtimaller bulunmaktadır. İlki, insanlarla etkileşim içerisinde bulunup pozitif bir insandan bize geçme olasılığıdır. İkincisi, soluduğumuz hava aracılığı ile geçmesidir. Diğer ihtimaller ise, dışarıdan aldığımız ürünlerden, temas ettiğimiz yerlerden geçmesidir.

Peki covid-19 un bir aşısı var mı? Bilim adamları hala araştırmaya devam ediyorlar fakat aşının bulunması yıllar sürecek ve içinde bulunduğumuz yılda kullanımı mümkün olmayacaktır. Koronayı iyileştirmek mümkün olmasa da, önlemek için alınması gereken tedbirler bulunmakta.

Korunmak için yapılabilecek ilk şey tek kullanımlık maskeleri hayatınıza dahil etmenizdir. Maske her ne kadar korumayı sağlasa da, yakın temasın en az seviyede olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü korona virüs, en çok insandan insana geçmektedir.

Toplu taşıma alanlarında, insan kitlesinin çok olduğu sosyal alanlarda incelikle dikkat edilmeli, gerekirse mesafe arttırılmalı ve doluluk oranı fazlaysa bir sonraki araç beklenmelidir. İnsan kalabalığının fazla olduğu yerler hiçbir zaman tercih edilmemelidir.

Öksürme, solunum sıkıntısı, yüksek ateş gibi belirtiler gördüğünüzde hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli ve test yaptırmalısınız. Dışarıdan geldikten sonra eller sabunlu suyla yıkanmalı, kıyafetler de çıkarılarak temiz kıyafetlerin giyilmesi, steril bir şekilde dolaşılması gerekmektedir.

İşyerlerinde sabunlu suyla sürekli el yıkanılamadığı için el dezenfektanı kullanarak eller steril edilmelidir. Ellerinizi sık sık temizlemeniz virüsü yok etmenizi sağlar. Sabun, su veya alkol bazlı dezenfektan kullanın, çünkü antibakteriyel dezenfektanlar virüsler için işe yaramazlar.

Gözlerinize, ağzınıza veya burnunuza dokunmayın. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, covid-19 salgını ile mücadele kapsamında kendinizi evde karantinaya alın. Bu sırada bolca dinlenin, bol sıvı tüketin, besleyici gıdaları yanınızdan eksik etmeyin. Mümkünse ailedeki hiçbir bireyle temas etmeyin, sık temas ettiğiniz yerleri detaylı temizleyin.

Yapı İşlerinde Yeni Tip Korona Virüsle Mücadelede Dikkat Edilecek Hususlar Nedir?

Yapı İşlerinde Yeni Tip Korona Virüsle Mücadele, Dünya sağlık örgütü tarafından pandemi olarak belirtilen ve tüm dünyayı etkisine alan korona virüsü kapsamında kamu ve özel sektöre yönelik yapım, denetim işleri yapılmaya başlandı. Buna göre işyerlerinde, bilgilendirmelerin toplu yapılmamalıdır. Şantiyelerde okunaklı kağıtlar ile covid-19 tedbirleri ile ilgili uyarılar asılmalıdır.

Çalışanların sürekli görebildiği yerlerde olan bu yazılar sayesinde kurallara daha çok uyulması beklenmektedir. Sık sık kullanılan sosyal tesis veya ortak kullanım alanlarında eğer havalandırma kötü durumdaysa bazı hava temizleme cihazlarının değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu tür ortak alanlarda ortak malzeme kullanımı yasaklanmalıdır. Yemekhane ve kafelerde tek kullanımlık tabak, çatal, poşetli ekmekler vb. eşyalar kullanılmalıdır. Şantiye sahasında ateş ölçer, koruyucu eldiven, tek kullanımlık maske gibi malzemeler kullanılmalıdır.

Ayrıca ateş ölçme esnasında eğer beklenmedik bir değer çıkarsa, acil şekilde pandemi görevlilerine bildirilmelidir. Şantiye sahasına rutin girebilen personelin belirlenmesi gerekmektedir ve kaydı bulunmayan kişilerin kontrolü gerekli tedbirler ile yapılmalıdır. Şantiyede baret, koruyucu eldiven ve iş önlüğü gibi malzemelerin ortak kullanımı kesinlikle yasaklanmalıdır.

Bulaşma ve yayılma faktörlerinin belirlenmesi ve onların üzerine gidilmesi gerekmektedir. Risk ve kontrol planı belirlenmeli ve bilgilerin arasında yer alan her ince detaya uyulmalıdır. İşveren, çalışanlarının iş güvenliği ve sağlığını gözetmekte sorumlu olduğu için, tedbirlere uyulup uyulmadığını denetleyebilecek bazı insanları görevlendirmelidir.

Şüpheli durumlarda şüphesi olan insan için on dört gün karantina kuralına uyulmalıdır. Şüpheli, eğer pozitif çıkarsa işyerinde temas ettiği insanlar belirlenmeli ve gerekirse onlara da test uygulanmalıdır.

İşletmeniz için gerekli tedbirleri almanız ve korona virüsü hakkında detaylı olarak bilgilenmek için bizlere iletişime geçebilirsiniz.. Gelişmelerden haberdar olmak için bizleri sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz. InstagramFacebookTwitterLinkedin